Naknada za poticanje

Vlada Republike Hrvatske donijela je 31. kolovoza 2017. Odluku o nakadi za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju („Narodne novine“, broj 87/17; dalje: Odluka).
Odlukom se određuje visina naknade za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju (u daljnjem tekstu: naknada za OIEK) od svih krajnjih kupaca električne energije u Republici Hrvatskoj.

Svi krajnji kupci električne energije u Republici Hrvatskoj dužni su plaćati naknadu za poticanje, uz sve ostale naknade čije je plaćanje definirano Zakonom o energiji.

Sukladno Odluci visina naknade za OIEK iznosi 0,105 kn/kWh za sve krajnje kupce električne energije, dok visina naknade OIEK za krajnje kupce električne energije koji su sukladno zakonu kojim se uređuje zaštita zraka obveznici ishođenja dozvole za emisije stakleničkih plinova, iznosi 0,007 kn/kWh. U naknadu za OIEK nije uključen porez na dodanu vrijednost.

Prikupljanje naknade za poticanje provodi se kroz uobičajeni sustav plaćanja električne energije prema opskrbljivačima.

Raspodjela poticaja

Raspodjela poticaja
0

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pročitajte ovdje. Klikom za nastavak korištenja ove stranice ili klikom na gumb „Slažem se“ pristajete na naše korištenje kolačića.

Slažem se Ne slažem se
Vrh