Prvi (mjesečni) obračun odstupanja

Prvi (mjesečni) obračun radi se za svaki sat temeljem razlike između ostvarenja bilančne grupe i tržišne pozicije bilančne grupe. Jedinica za obračun energije uravnoteženja je 0,001 MWh.

 

Tržišna pozicija bilančne grupe je razlika ugovorene prodaje (uključujući izvoz) i ugovorene kupnje (uključujući uvoz) električne energije prema ugovornom rasporedu i razlike ukupne prodaje i kupnje energije uravnoteženja svih članova bilančne grupe u jednom obračunskom intervalu (jedan sat).Ostvarenje bilančne grupe je razlika ukupno predane električne energije u elektroenergetski sustav iz bilančne grupe i ukupne preuzete električne energije iz elektroenergetskog sustava u bilančnu grupu u jednom obračunskom intervalu.Cijene za obračun odstupanja

Ako je odstupanje bilančne grupe pozitivno
(Ostvarenje – Tržišna pozicija > 0)
Jedinična cijena za obračun energije uravnoteženja prema kojoj HOPS plaća bilančnoj grupi Cp
Ako je odstupanje bilančne grupe negativno
(Ostvarenje – Tržišna pozicija < 0)
Jedinična cijena za obračun energije uravnoteženja
prema kojoj bilančna grupa plaća HOPS-u Cn
 
HROTE radi mjesečno obračun odstupanja, a temeljem tog obračuna HOPS svim voditeljima bilančnih grupa koje su negativno odstupale izdaje račun za energiju uravnoteženja, a voditelji bilančnih grupa koje su pozitivno odstupale izdaju račun HOPS-u.

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pročitajte ovdje. Klikom za nastavak korištenja ove stranice ili klikom na gumb „Slažem se“ pristajete na naše korištenje kolačića.

Slažem se Ne slažem se
Vrh