Preskočite na glavni sadržaj

Donesene Izmjene i dopune Pravila o organizaciji tržišta plina

Hrvatski operator tržišta energije d.o.o. (HROTE) je temeljem Zakona o tržištu plina donio Izmjene i dopune Pravila o organizaciji tržišta plina, uz suglasnost Hrvatske energetske regulatorne agencije. 
 
Izmjenama i dopunama Pravila pridonosi se stabilnosti i likvidnosti modela organizacije tržišta plina, kako u odnosu na poslovanje unutar bilančnih skupina, tako i među bilančnim skupinama, a osobito u poslovnim transakcijama s Operatorom tržišta. 
 
Detaljnije su regulirane obveze i odgovornosti članova bilančne skupine čiji je voditelj bilančne skupine brisan iz Registra voditelja bilančnih skupina, kao i sastav same bilančne skupine.  
 
Precizirano je i da jedno obračunsko mjerno mjesto krajnjeg kupca može pripadati samo jednoj bilančnoj skupini, osim ako je posebnim propisom za pojedini slučaj regulirano drugačije.
 
Kao zaseban prilog utvrđuju se Opći uvjeti ugovora o reguliranju međusobnih odnosa s voditeljem bilančne skupine i preciznije se reguliraju međusobni odnosi svih energetskih subjekata na tržištu plina, kako bi se dodatno osigurala stabilnost financijskog toka u naplati svih naknada temeljem obračuna, i od Operatora tržišta prema bilančnoj skupini, i od bilančne skupine prema Operatoru tržišta, pri čemu je Operator tržišta dužan provoditi načelo financijske neutralnosti.
 
Budući da je Operator tržišta izložen velikom financijskom riziku od neplaćanja od strane voditelja bilančnih skupina, osobito imajući u vidu značajno povećanje cijena plina uslijed poremećaja na tržištima energije koji su nastupili u 2022. godini, izmjenama i dopunama Pravila korigirane su obveze i pravila dostave bankovnih garancija i dodatnih sredstava osiguranja za pojedinog voditelja bilančne skupine. 
 
Izmjene i dopune Pravila o organizaciji tržišta plina objavljene su u Narodnim novinama br. 154/2022 od 28. prosinca 2022., a stupaju na snagu 1. siječnja 2023. godine.
 
O izmjenama i dopunama Pravila o organizaciji tržišta plina provedeno je savjetovanje s javnošću, koje je trajalo od 26. listopada do 10. studenog 2022., te je o provedenom savjetovanju objavljeno Izvješće o provedenom savjetovanju i Rezultati provedenog savjetovanja.   
 
Pročišćeni tekst Pravila organizacije tržišta plina (neslužbeni) pročitajte OVDJE.

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pročitajte ovdje. Klikom za nastavak korištenja ove stranice ili klikom na gumb „Slažem se“ pristajete na naše korištenje kolačića.

Slažem se Ne slažem se
Vrh