Preskočite na glavni sadržaj

Model tržišta

Zakonima su uspostavljeni okviri za obavljanje energetskih djelatnosti u tržišnim uvjetima, a podzakonskim aktima su detaljnije razrađene zakonske postavke.

Model bilančnih grupa

Model bilančnih grupa

Bilateralni ugovori se sklapaju između opskrbljivača, trgovca ili proizvođača te u slučaju prekogranične razmjene (uvoz ili izvoz električne energije preko granica regulacijskog područja RH). Ugovorne strane u bilateralnom ugovoru su: član bilančne grupe – voditelj bilančne grupe, voditelj bilančne grupe – voditelj bilančne grupe i član bilančne grupe – član bilančne grupe.
 
Ugovorne strane u bilateralnom ugovoru za opskrbu električnom energijom su krajnji kupac (kućanstva, javna rasvjeta, poduzetništvo i industrija) i opskrbljivač. Osim ugovora o opskrbi odnosno ugovora o kupoprodaji električne energije, krajnji kupac i proizvođač moraju sklopiti i ugovor o korištenju mreže s Hrvatskim operatorom prijenosnog sustava (HOPS) ili HEP-Operatorom distribucijskog sustava (HEP-ODS), ovisno o tome na koju su naponsku razinu priključeni.

Za nabavu električne energije potrebne za uravnoteženje sustava zadužen je HOPS. Svaki voditelj bilančne grupe bio on proizvođač, opskrbljivač ili trgovac odgovoran je prema HOPS-u za odstupanja od svojih ugovornih rasporeda
link .

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pročitajte ovdje. Klikom za nastavak korištenja ove stranice ili klikom na gumb „Slažem se“ pristajete na naše korištenje kolačića.

Slažem se Ne slažem se
Vrh