Preskočite na glavni sadržaj

Tržište plina

Temeljem Zakona o energiji, Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti, Zakona o tržištu plina i podzakonske regulative proizašle iz Zakona o tržištu plina organizirano je tržište plina u Republici Hrvatskoj i definirana uloga HROTE-a kao operatora tržišta plina.
Uspostavljena je odgovornost sudionika tržišta plina prema model bilančnih skupina.
Pravilima o organizaciji tržišta utvrđuju se odgovornosti bilančnih skupina i njihove obaveze, uređuju ugovorni odnosi, aktivnosti na tržištu plina te je uspostavljena trgovinska platforma kojom je omogućeno  trgovanje svim voditeljima bilančnih skupina i operatoru transportnog sustava u svrhu  ravnoteženja transportnog sustava sukladno uvjetima Uredbe komisije (EU)  br.  312/2014 оd  26.  ožujka  2014. o  uspostavljanju  mrežnih  pravila  o  uravnoteženju  plina  transportnih  mreža.
U cilju ubrzavanja i pojednostavljenja procesa na tržištu plina HROTE je  razvio informacijski sustav za organizaciju tržišta plina kojeg koriste voditelji bilančnih skupina, opskrbljivači plinom, operator transportnog sustava i operatori distribucijskih sustava.
U postupcima promjene opskrbljivača informacijski sustav je središnje mjesto razmjene podatka u navedenom procesu.

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pročitajte ovdje. Klikom za nastavak korištenja ove stranice ili klikom na gumb „Slažem se“ pristajete na naše korištenje kolačića.

Slažem se Ne slažem se
Vrh