Preskočite na glavni sadržaj

Obnovljivi izvori energije i viskoučinkovita kogeneracija

Na koji je način moguće financirati izgradnju postrojenja iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije u RH?

HROTE trenutno nije u mogućnosti sklapati nove ugovore o otkupu električne energije proizvedene od povlaštenih proizvođača iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i visokoučinkovitih kogeneracijskih postrojenja.
 
Osim isplate poticaja od strane HROTE-a, ulaganje u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju moguće je ostvariti putem mjera poticanja od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).
 
Dana 1. siječnja 2016. stupio je na snagu Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji. Zakonom su predviđeni novi modeli poticanja proizvodnje električne energije iz OIEK putem dodjele tržišne premije i zajamčenom otkupnom cijenom, temeljem javnog natječaja te odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja.
 
Međutim, u trenutku objave ovog odgovora, još uvijek nisu doneseni podzakonski akti predviđeni  Zakonom  temeljem kojih trebaju biti utvrđene kvote za poticanje, način provedbe javnih natječaja, sklapanje ugovora o otkupu i ostalih uvjeta veznih uz poticanje i proizvodnje električne energije iz OIEiVUK, a koji se odnose na: Uredbu Vlade Republike Hrvatske kojom se određuju kvota za poticanje određene tehnologije OIEiVUK, Program državnih potpora za proizvodnju električne energije iz OIEK, Pravilnik o OEIK.
 
Sve informacije o poticajima i natječajima na sklapanje ugovora o otkupu bit će pravovremeno objavljene na internetskim stranicama HROTE-a.
 
Na koji način se može promijeniti nositelj projekta iz sklopljenog Ugovora o otkupu s HROTE-om?

Sklopljeni ugovor o otkupu električne energije s fizičkom ili pravnom osobom može se prenijeti na drugu fizičku ili pravnu osobu. Za prijenos ugovora o otkupu električne energije potrebno je ispuniti i podnijeti HROTE-u Obrazac zahtjeva za sklapanje prijenosa ugovora o otkupu OB-34/0. U prilogu navedenog zahtjeva podnose se i sljedeći dokazi:
 
- prethodna elektroenergetska suglasnost za elektranu koja glasi na novog nositelja projekta (ukoliko postrojenje još nije u trajnom pogonu)
- ugovor o priključenju ili ugovor o korištenju mreže za elektranu koji glasi na novog nositelja projekta (ako se postrojenje nalazi u trajnom pogonu)
- izvadak iz sudskog ili drugog odgovarajućeg registra za novog nositelja projekta (za pravne osobe i obrtnike)
- potvrda porezne uprave o plaćanju svih dospjelih poreznih obveza i obveza za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i druga javna davanja za novog nositelja projekta.
- dokaz o međusobno reguliranim odnosima između primatelja i prenositelja (npr. Ugovor o  prijenosu, Ugovor o prodaji, Ugovor o prijenosu gospodarske cjeline i slično).

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pročitajte ovdje. Klikom za nastavak korištenja ove stranice ili klikom na gumb „Slažem se“ pristajete na naše korištenje kolačića.

Slažem se Ne slažem se
Vrh