Preskočite na glavni sadržaj

Donesen novi Program državnih potpora

Na temelju odredbi Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji („Narodne novine“ broj: 138/21, 83/23; dalje u tekstu: ZOIEVUK) i Uredbe o kvotama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija („Narodne novine“, br. 57/20), HRVATSKI OPERATOR TRŽIŠTA ENERGIJE d.o.o. (dalje u tekstu: HROTE) je izradio Program državnih potpora za sustav poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije tržišnom premijom i zajamčenom otkupnom cijenom (dalje u tekstu: Program), u skladu s odredbama Uredbe Komisije (EU) br. 651/2014 оd 17. lipnja 2014. o ocjenjivanju određenih kategorija potpora spojivima s unutarnjim tržištem u primjeni članaka 107. i 108. (Službeni list EU, L 187, 26.6.2014) i njenih izmjena i dopuna (dalje u tekstu: Uredba o općem skupnom izuzeću).
 
Cilj Programa je dodjela operativnih potpora za promicanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije radi olakšanja razvoja gospodarskih djelatnosti na način kojim se poboljšava zaštita okoliša i djelatnosti u energetskom sektoru.
Državne potpore sadržane u Programu odnose se na potpore za zaštitu okoliša, i to operativne potpore za promicanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije te operativne potpore za promicanje energije iz obnovljivih izvora u malim projektima i zajednicama obnovljive energije, kako je propisano točkom 5. Programa.
 
Na temelju članka 9. Zakona o državnim potporama („Narodne novine“, br. 47/14 i 67/17), prijedlog Programa je dostavljen Ministarstvu financija radi davanja mišljenja o usklađenosti njegovog sadržaja s pravilima o državnim potporama i smjernicama politike državnih potpora Republike Hrvatske, a Ministarstvo financija je nakon provedbe postupka provjere usklađenosti ocijenilo da je Program u bitnome usklađen s pravilima iz Uredbe o općem skupnom izuzeću, kao i sa ciljevima iz Smjernica politike državnih potpora Republike Hrvatske.
 
Program stupa na snagu 10. travnja 2024., a državne potpore iz Programa mogu se dodijeliti najkasnije do 31. prosinca 2024. godine.
 
Na temelju odredbi Programa, ZOIEVUK-a i provedbenih propisa donesenih na temelju istoga, HROTE provodi javni natječaj za dodjelu tržišne premije i za sklapanje ugovora o otkupu električne energije zajamčenom otkupnom cijenom, o čemu će HROTE pravovremeno obavijestiti zainteresiranu javnost putem svoje mrežne stranice.
 
Program je dostupan na sljedećoj poveznici:

Program

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pročitajte ovdje. Klikom za nastavak korištenja ove stranice ili klikom na gumb „Slažem se“ pristajete na naše korištenje kolačića.

Slažem se Ne slažem se
Vrh