Preskočite na glavni sadržaj

Donesena nova Uredba o sustavu jamstva podrijetla energije

Vlada RH je na svojoj sjednici održanoj 9. ožujka 2023. donijela novi normativni akt koji će se primjenjivati na sustav jamstva podrijetla energije, a kojim se preciznije uređuju uvjeti za ostvarivanja prava na jamstvo podrijetla, način sudjelovanja u sustavu jamstva podrijetla energije, uspostavljanje registra jamstva o podrijetlu energije, dostava mjernih podataka i drugi provedbeni elementi.
 
Ovom se Uredbom u nacionalno zakonodavstvo transponira  Direktiva (EU) 2018/2001 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. prosinca 2018. o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora.
Novina u odnosu na dosadašnji normativni okvir je da se Uredbom o sustavu jamstva podrijetla energije omogućava izdavanje jamstava podrijetla energije, osim za električnu energiju iz obnovljivih izvora energije što je i do sada bio slučaj, i za plin dobiven iz obnovljivih izvora energije, uključujući biometan, vodik i niskougljični vodik, te za toplinsku energiju (grijanje i/ili hlađenje), kao i za visokoučinkovitu kogeneraciju koja koristi kao gorivo prirodni plin. Proširenjem oblika energije, za koje se izdaje jamstvo podrijetla energije, osigurava se točan i pouzdan sustav jamstva podrijetla energije koje opskrbljivač energije pruža krajnjim korisnicima.
Uz gore navedeno, dodatna novina u odnosu na dosadašnju Uredbu je i da se jamstvo o podrijetlu energije može prenositi, neovisno o energiji na koju se odnosi između korisnika registra unutar registra i između korisnika registra i korisnika registara drugih država koja vode tijela za izdavanje jamstva podrijetla u tim državama, u svrhu dokazivanja udjela ili količine energije u ukupnoj isporučenoj količini energije od strane opskrbljivača energije krajnjim kupcima. Tako će se primjerice jamstvo podrijetla energije izdano u Republici Sloveniji za električnu energiju proizvedenu iz Nuklearne elektrane Krško moći priznati u Republici Hrvatskoj u svrhu dokazivanja udjela ili količine energije u ukupnoj isporučenoj količini energije krajnjim kupcima u Republici Hrvatskoj. Na taj se način dodatno otvara tržište jamstvima podrijetla energije za opskrbljivače energije.
Kao i temeljem ranije važeće Uredbe o uspostavi sustava jamstava podrijetla električne energije, za električnu energiju proizvedenu u postrojenjima iz sustava poticanja koju HROTE prodaje na tržištu električne energije provode se dražbe jamstava o podrijetlu električne energije, a prihodi od prodaje na dražbi jamstava podrijetla električne energije koriste se u svrhu poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije.

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pročitajte ovdje. Klikom za nastavak korištenja ove stranice ili klikom na gumb „Slažem se“ pristajete na naše korištenje kolačića.

Slažem se Ne slažem se
Vrh