Preskočite na glavni sadržaj

Drugi (godišnji) obračun odstupanja

DRUGI (GODIŠNJI) OBRAČUN ODSTUPANJA

U drugom (godišnjem) obračunu odstupanja izračunava se razlika ostvarenja utvrđenog na temelju očitanja brojila električne energije u skladu s općim uvjetima za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom, i ostvarenja korištenih u prvom (mjesečnom) obračunu odstupanja u skladu s pravilima primjene nadomjesnih krivulja opterećenja.
Obračunski interval „j“ u drugom (godišnjem) obračunu odstupanja je kalendarski mjesec, a obračunsko razdoblje kalendarska godina.
Na temelju podataka o ostvarenjima članova bilančnih grupa i podataka o ostvarenju gubitaka u distribucijskoj i prijenosnoj mreži dostavljenim od operatora distribucijskog sustava i operatora prijenosnog sustava, operator tržišta električne energije izračunava odstupanja pojedinih bilančnih grupa.
U skladu s pravilima primjene nadomjesnih krivulja opterećenja operator distribucijskog sustava izračunava ostvareno mjesečno  preuzimanje i/ili predaju električne energije na pojedinim obračunskim mjernim mjestima „j“ kao i mjesečno ostvarenje gubitaka električne energije u distribucijskoj mreži za svaki pojedini obračunski interval drugog obračuna odstupanja (kalendarski mjesec) obračunskog razdoblja (kalendarske godine).
Odstupanje bilančne grupe u drugom (godišnjem) obračunu odstupanja jednako je zbroju odstupanja svih obračunskih mjernih mjesta koja bilančno pripadaju bilančnoj grupi:


gdje su:
– utvrđeno mjesečno odstupanje obračunskog mjernog mjesta „j“ u okviru drugog (godišnjeg) obračuna odstupanja,
N – ukupni broj obračunskih mjernih mjesta koja su pripadala bilančnoj grupi u predmetnom mjesecu.
 
Odstupanje obračunskog mjernog mjesta u jednom kalendarskom mjesecu odgovara razlici ostvarenja u drugom (godišnjem) obračunu odstupanja i prvom (mjesečnom) obračunu odstupanja:
 
gdje su:

– utvrđeno (izračunato) mjesečno ostvarenje obračunskog mjernog mjesta u okviru drugog (godišnjeg) obračuna odstupanja,
–  utvrđeni (izračunati) podatak o mjesečnom ostvarenju na obračunskom mjernom mjestu u okviru prvog (mjesečnog) obračuna odstupanja.

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pročitajte ovdje. Klikom za nastavak korištenja ove stranice ili klikom na gumb „Slažem se“ pristajete na naše korištenje kolačića.

Slažem se Ne slažem se
Vrh