Preskočite na glavni sadržaj

Financije i računovodstvo

Kako znam da je HROTE zaprimio moj račun?
Savjetujemo da Vaš račun dostavite HROTE-u putem preporučene pošiljke s povratnicom, a kako biste imali dokaz da je isti dostavljen.

Kako treba izgledati račun?
U svakom kalendarskom mjesecu za prethodni mjesec, operator distribucijskog sustava će podatke o ukupno isporučenoj električnoj energiji u elektroenergetski sustav, u kWh, dostavljati HROTE-u i Vama na odgovarajućem obrascu u excel formatu. Budući da se radi o zaštićenim podacima o načinu na koji će Vam biti dostavljani, o tome će vas obavijestiti. Navedeni podaci od HEP ELEKTRE su osnova za obračun i plaćanje isporučene električne energije.
Sve račune za isporučenu električnu energiju i isplatu poticajne cijene trebate dostavljati HROTE-u putem pošte.
U računu za isplatu poticajne cijene potrebno je navesti:
1. adresne podatke (puni nazivi) vaše i naše, OIB-e, naziv postrojenja
2. mjesto i datum izrade računa
3. datum otpreme računa (zadnji dan u mjesec za koji se isporuka el.nergije odnosi, npr. za listopad je to 31.10.)
4. banku i broj transakcijskog žiroračuna (IBAN) na koji ćemo izvršiti uplatu
5. osnovne stavke računa
Opis: Isporučena el. energija u __ mjesecu, Količina (kWh), Cijena, Iznos, PDV, Ukupno
6. Ukoliko niste u sustavu PDV-a, trebate navesti članak Zakona po kojem niste
7. Ukoliko izdajete račune kao obrt, treba pisati tko je vlasnik obrt na računu.
8. pečat i potpis
9. vaš broj telefona kako bi Vas mogli kontaktirati ukoliko je račun krivo napisan.
 
Koju stopu Poreza na dodanu vrijednost treba obračunati?
Dana 2. prosinca 2016. godine Hrvatski sabor donio je Odluku o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dodanu vrijednost. Odlukom je izmijenjen članak 38. stavak 3. točka g) po kojem se PDV obračunava i plaća po sniženoj stopi od 13% na isporuke električne energije do drugog isporučitelja ili krajnjeg korisnika, uključujući naknade vezane uz tu isporuku.
 
Navedeno znači da će povlašteni proizvođači s kojima HROTE ima sklopljen ugovor o otkupu električne energije, a koji imaju obvezu obračuna PDV-a, od 1. siječnja 2017. godine ispostavljati račune s promijenjenom stopom PDV-a u iznosu od 13%. Na računima koje će povlašteni proizvođači ispostaviti za isporučenu električnu energiju za mjesec prosinac 2016. godine PDV treba biti obračunat po stopi 25%, a na računima koje će ispostaviti za isporučenu električnu energiju za mjesec siječanj 2017. godine te nadalje PDV treba biti obračunat po stopi 13%.

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pročitajte ovdje. Klikom za nastavak korištenja ove stranice ili klikom na gumb „Slažem se“ pristajete na naše korištenje kolačića.

Slažem se Ne slažem se
Vrh