Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatskoj odobren Program potpora za smanjenje OIE naknade

Europska komisija odobrila je Hrvatskoj program potpora za smanjenje naknade za potrošnju električne energije energetski intenzivnim poduzećima, vrijedan 104 milijuna eura, čime Hrvatska i Slovačka postaju prve države kojima je odobreno da koriste program sukladno novim EU Smjernicama o državnim potporama za klimu, zaštitu okoliša i energiju 2022.

HROTE je kao nositelj Programa državnih potpora pokrenuo proceduru pred Europskom komisijom, kako bi što je prije moguće pomogao poduzećima smanjivanjem naknada za potrošnju električne energije kojom se financira uvođenje obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj (OIE naknada). 
Odobreni program primjenjivat će se do kraja 2028. i bit će otvoren poduzećima koja posluju u sektorima kako su ih specificirale Smjernice, a koji su veliki potrošači električne energije i koji troše više od 500 MWh električne energije godišnje.  Ovim se kriterijem, s obzirom na ranije važeća pravila, bitno izašlo u susret poduzećima jer su prema ranije važećem programu ovo umanjenje mogla koristiti samo ona poduzeća koja troše preko 1000 MWh godišnje.
Procjenjuje se da će pravo na umanjenje naknade prema tom modelu moći ostvariti do 200 poduzeća u Hrvatskoj.
 
Nakon usvajanja nove Uredbe o kriterijima za plaćanje umanjene umanjenje naknade za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju, a čiji je prijedlog već prošao javnu raspravu, korisnici će morati provesti energetski pregled i dokazati određena ulaganja u energetsku učinkovitost, ili da određeni udio svoje potrošnje namiruju električnom energijom iz obnovljivih izvora. Sukladno svim ulaznim parametrima, bit će svrstani u energetske razrede i moći će ostvariti pravo na plaćanje umanjene OIE naknade za 40, 60 ili 75%. Shodno tome, za 1. energetski razred naknada će biti 0,008362 EUR/kWh, za 2. energetski razred 0,005574 EUR/kWh,a  za 3. razred  0,003484 EUR/kWh.
U program je uklučen i prijelazni plan za postupno ukidanje smanjenja naknade za obnovljive izvore energije za energetski intenzivna poduzeća koja su 2020. ili 2021. plaćala smanjene naknade za obnovljive izvore energije, ali ne ispunjavaju uvjete novog programa.
Također se predviđa povrat dijela sredstava na ime uplaćenih naknada onim poduzećima koja ostvaruju uvjete, a u 2022.godini su plaćali puni iznos naknade.
Opisani modeli u skladu su s pravilima Unije o državnim potporama te je Europska komisija utvrdila da su nužni i primjereni za doprinos postizanju ciljeva Europskog zelenog plana, a u isto vrijeme poduzeća se stimulira da svoju proizvodnju zbog troškova električne energije ne sele u države koje nisu toliko opterećene troškovima postizanja ciljeva Europskog zelenog plana.

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pročitajte ovdje. Klikom za nastavak korištenja ove stranice ili klikom na gumb „Slažem se“ pristajete na naše korištenje kolačića.

Slažem se Ne slažem se
Vrh