Preskočite na glavni sadržaj

Jamstva podrijetla iz nuklearnih elektrana ubuduće će moći koristiti i hrvatski kupci

Association of Issuing Bodies (AIB) je odobrila izmjene Domain Protocola za Hrvatsku, temeljem nove Uredbe o sustavu jamstva podrijetla, koju je Vlada RH donijela u ožujku 2023. godine.
 
Ovom izmjenom dopušteno je da se jamstvo podrijetla energije izdaje u drugoj državi članici Europske unije ili ugovornoj strani Energetske zajednice priznaje, za potrebe dokazivanja udjela primarnih izvora energije prema krajnjim kupcima u Republici Hrvatskoj, kao i da se jamstvo o podrijetlu energije može prenositi, neovisno o energiji na koju se odnosi između korisnika registra unutar registra i između korisnika registra i korisnika registara drugih država koja vode tijela za izdavanje jamstva podrijetla u tim državama, u svrhu dokazivanje udjela ili količine energije u ukupnoj isporučenoj količini energije od strane opskrbljivača energije krajnjim kupcima. Drugim riječima, dopušten je uvoz certifikata jamstava podrijetla energije iz nuklearnih elektrana u Hrvatsku, a koji će biti poništeni za potrebe dokazivanja podrijetla električne energije hrvatskih kupaca.

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pročitajte ovdje. Klikom za nastavak korištenja ove stranice ili klikom na gumb „Slažem se“ pristajete na naše korištenje kolačića.

Slažem se Ne slažem se
Vrh