Preskočite na glavni sadržaj

Nova Uredba o kriterijima za plaćanje umanjenje naknade za OIEIVUK

Vlada RH je donijela Uredbu o kriterijima za plaćanje umanjenje naknade za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju (OIEiVUK) i Odluku o naknadi za OIEiVUK, koje su na snazi od 18. ožujka 2023. 

Naknadu za OIE u Hrvatskoj plaćaju sva kućanstva i svi poduzetnici u iznosu od 0,013936 EUR/kWh.

Uredbom se omogućuje plaćanje umanjene naknade za sve poduzetnike, neovisno o njihovoj veličini, koji za svoje poslovanje troše puno električne energije, odnosno više od 500 MWh  godišnje i koji djeluju u sektoru koji je EU prepoznala kao područja koja treba rasteretiti na ovaj način sukladno Smjernicama o državnim potporama za klimu, zaštitu okoliša i energiju 2022.

Ukupna vrijednost umanjenja iznosi oko 104 milijuna EUR.

U odnosu na ranije važeću Uredbu, snižena je razina potrošnje s 1000 MWh na 500 MWh, pa će ovo pravo moći ostvariti veći broj poduzetnika.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj posluje preko 200 tvrtki iz sektora navedenih u Smjernicama, a koji su dovoljno veliki potrošači da udovoljavaju kriterijima iz Uredbe.

Svaki poduzetnik koji zadovoljava kriterije, temeljem izračuna energetskog intenziteta može ostvariti pravo na plaćanje umanjene naknade za 40%, 60% ili 75%.  Za ostvarivanje ovog prava, na propisani se način i s odgovarajućom dokumentacijom trebaju obratiti izravno HROTE-u, koji će odlučiti o zahtjevu i, ako poduzetnik zadovoljava kriterije, izdati mu rješenje o plaćanje umanjene naknade koje vrijedi godinu dana.

Detaljnije o načinima ostvarenja ovog prava, iznosima umanjenih naknada i drugim elementima provedbe molimo pročitajte u Obavijesti poduzetnicima o ostvarivanju prava na plaćanje umanjene OIEiK naknade i često postavljanim pitanjima.

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pročitajte ovdje. Klikom za nastavak korištenja ove stranice ili klikom na gumb „Slažem se“ pristajete na naše korištenje kolačića.

Slažem se Ne slažem se
Vrh