Preskočite na glavni sadržaj

OBAVIJEST PROIZVOĐAČIMA EL. EN. IZ ELEKTRANA NA BIOPLIN

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 14. ožujka 2024. donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije (dalje u tekstu: Uredba), koja je objavljena u „Narodnim novinama“ broj 32/2024, a stupa na snagu 1. travnja 2024. godine.

Uredbom se povlaštenim proizvođačima koji imaju važeće ugovore o otkupu električne energije iz bioplinskih elektrana sklopljene na temelju tarifnih sustava, omogućuje ostvarivanje prava na isplatu dodatnog iznosa poticajne cijene, koji uzima u obzir troškove sirovine za bioplinska postrojenja koja su pretrpjela značajne gubitke u poslovanju temeljem poremećaja na tržištu sirovina za proizvodnju.

Da bi ostvario pravo na isplatu dodatnog iznosa poticajne cijene, povlašteni proizvođač dužan je HROTE-u podnijeti zahtjev za sklapanje dodatka ugovora o otkupu te dokazati ispunjenje uvjeta propisanih Uredbom.

Isto tako, za povlaštene proizvođače koji su s HROTE-om imali sklopljene ugovore o otkupu električne energije iz bioplinskih postrojenja na temelju tarifnih sustava, a koji su raskinuli ugovore o otkupu u razdoblju od 1. svibnja 2022. do 1. travnja 2024., omogućuje se povratak u sustav poticanja na način da se sklapaju sporazumi s HROTE-om na zahtjev povlaštenih proizvođača, i to na vrijeme do isteka roka prvobitno određenim raskinutim ugovorima, kao i u skladu s prethodno utvrđenim iznosom poticajne cijene, uvažavajući pri tom i pravo na isplatu dodatnog iznosa poticajne cijene zbog promijenjenih okolnosti.

Povlašteni proizvođač dužan je podmiriti sve obveze prema Republici Hrvatskoj, uključujući i obveze proizašle iz Zakona o provedbi Uredbe Vijeća (EU) 2022/1854 o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije („Narodne novine“, broj 71/23), prije sklapanja sporazuma s HROTE-om i ponovnog ulaska u sustav poticanja.

Kako bi ostvario pravo na povratak u sustav poticanja, te isplatu dodatnog iznosa poticajne cijene, povlašteni proizvođač dužan je u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Uredbe HROTE-u podnijeti zahtjev za sklapanje sporazuma te dokazati ispunjenje uvjeta propisanih Uredbom.

U slučaju usvajanja zahtjeva, o čemu HROTE donosi rješenje, povlašteni proizvođač i HROTE sklopit će dodatak ugovora o otkupu odnosno sporazum kojim će regulirati međusobna prava i obveze.
Zahtjev s potrebnom dokumentacijom dostavlja se elektroničkim putem na e-mail adresu: oieik@hrote.hr.

Potrebne obrasce s dodatnim informacijama i uputama možete pronaći na mrežnoj stranici HROTE-a na sljedećim poveznicama:
 
Zahtjev za sklapanje dodatka ugovora o otkupu električne energije iz elektrane na bioplin zbog promijenjenih okolnosti

Zahtjev za sklapanje sporazuma o nastavku otkupa električne energije iz elektrane na bioplin

Izvješće o strukturi korištenih sirovina za godinu koja prethodi godini za koju se traži sklapanje dodatka ugovora o otkupu
 

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pročitajte ovdje. Klikom za nastavak korištenja ove stranice ili klikom na gumb „Slažem se“ pristajete na naše korištenje kolačića.

Slažem se Ne slažem se
Vrh