Preskočite na glavni sadržaj

Rekordne cijene na dražbi jamstava podrijetla

HROTE je putem CROPEX platforme 25.  listopada 2022. održao dražbu jamstava podrijetla (Guarantees of Origin - GO) i prodao 294.647 jamstava podrijetla  za energiju proizvedenu u vjetroelektranama i malim elektranama na biomasu u razdoblju od srpnja do rujna 2022., pri čemu je postignuta najveća cijena od početka održavanja dražbi.

Prodano je 81 660 jamstava podrijetla za energiju proizvedenu u postrojenjima na biomasu s priključnom snagom manjom od 5 MW, koja su ušla u trajni pogon između srpnja 2015. i ožujka 2022. Jamstva su prodana po 5,70 €/MWh — što je za 3,49 €/MWh više u odnosu na prethodnu dražbu i najviša cijena za hrvatska jamstva podrijetla iz biomase od početka dražbi u kolovozu 2019. Tri od sedam ponuditelja bila su uspješna, s ponudama u rasponu od 4,60 do 5,85 €/MWh.

Dodatno, HROTE je prodao 212.987 jamstava podrijetla za energiju iz vjetroelektrana koje su ušla u trajni pogon između prosinca 2014. i svibnja 2020. po cijeni od 5,48 €/MWh, odnosno za 3,18 €/MWh više u odnosu na prethodnu dražbu. Ponude za jamstva podrijetla za proizvodnju električne energije od srpnja do rujna bile su u rasponu od 5,01 do 5,61 €/MWh.

HROTE također predlaže proširenje izdavanja GO I za  biometan i zeleni vodik u pokušaju da se olakša prekogranična trgovina obnovljivim plinovima. 

Sav novac koji se prihoduje na ovaj način koristi se za daljnje poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pročitajte ovdje. Klikom za nastavak korištenja ove stranice ili klikom na gumb „Slažem se“ pristajete na naše korištenje kolačića.

Slažem se Ne slažem se
Vrh