Preskočite na glavni sadržaj

Tržište električne energije

Što povlašteni proizvođač, kojem je istekao ugovor o otkupu s HROTE-om, treba učiniti da bi nastavio prodavati električnu energiju na tržištu?
 
Povlašteni proizvođač kojem je istekao ugovor o otkupu s HROTE a i čiji je zbroj instaliranih snaga proizvodnih postrojenja veći od 500 kW, a želi nastaviti prodavati električnu energiju na tržištu električne energije mora poduzeti sljedeće korake:
 

 • ishoditi dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti proizvodnje električne energije koju izdaje HERA (za proizvodne objekte ukupne snage > 500 kW,) - ako je već ne posjeduje,
 • ishoditi EIC oznake u uredu za izdavanje EIC oznaka ovlaštenom od ENTSO-E (HOPS)
 • ispuniti Zahtjeva za sklapanje Ugovora o sudjelovanju na tržištu električne energije s HROTE-om (Zahtjev)
 • sklopiti ugovor s HROTE-om o sudjelovanju na tržištu električne energije
 
Vezano uz status u bilančnoj grupi, u slučaju da proizvođač želi biti voditelj bilančne grupe, u obvezi je sklopiti ugovor o odgovornosti za odstupanje s HOPS-om, a ako želi biti član postojeće bilančne grupe u obvezi je sklopiti ugovor o članstvu u izabranoj bilančnoj grupi. Svi obrasci dostupni su na poveznici https://www.hrote.hr/obrasci .
 
Također, povlašteni proizvođač koji nije više u sustavu poticanja ima pravo prodavati energiju nekom od postojećih tržišnih sudionika.
Popis postojećih tržišnih sudionika vodi HROTE i objavljen je u Registru bilančnih grupa na tržištu električne energije u RH, dostupan na poveznici  https://www.hrote.hr/trzisni-sudionici
 
Povlašteni proizvođači kojima je zbroj instaliranih snaga proizvodnih postrojenja manji ili jednak 500 kW ne sudjeluju na veleprodajnom tržištu električne energije te nisu u obvezi obaviti prethodno navedene korake,  a svoju električnu energiju mogu prodavati samo otkupljivaču električne energije na maloprodajnom tržištu tj. opskrbljivaču ili agregatoru sukladno Pravilniku o općim uvjetima za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom (Narodne novine, br. 100/22).
 
Popis otkupljivača (opskrbljivača i agregatora) se nalazi također u Registru bilančnih grupa na tržištu električne energije u RH (https://www.hrote.hr/trzisni-sudionici), i to pod kategorijom tržišni sudionici čija uloga na tržištu je opskrbljivač ili agregator.

Koji su trenutačni tržišni sudionici na tržištu električne energije u RH?

Uvid u popis svih tržišnih sudionika, svrstanim u bilančne grupe, koji imaju pravo sudjelovati na tržištu električne energije u RH moguće je izvšiti otvaranjem Registra bilančnih grupa na tržištu električne energije u RH koji se nalazi na poveznici.

Koji su trenutačno aktivni opskrbljivači na tržištu električne energije u RH?

Uvid u popis aktivnih opskrbljivača nalazi se na poveznici (Opskrbljivači), te također na poveznici koja otvara Alat za usporedbu cijena električne energije

Što sadrži postupak registracije tržišnog sudionika na tržištu električne energije u RH?

Putem sljedeće poveznice moguće je pronaći opis postupka registracije tržišnih sudionika (proizvođač, trgovac ili opskrbljivač) na tržište električne energije u RH.
 
Gdje se mogu pronaći obrasci koje je potrebno ispuniti da bi se energetski subjekt mogao registrirati kao tržišni sudionik?

Obrazac zahtjeva tržišnog sudionika za sklapanje Ugovora o sudjelovanju na tržištu električne energije s HROTE-om moguće je preuzeti putem poveznice. Zahtjev je potrebno ispuniti i uz potrebne priloge dostaviti poštom na adresu HROTE-a. Potom, HROTE dostavlja energetskom subjektu ispunjeni Ugovor o sudjelovanju na tržištu električne energije na potpis i ovjeru.
 
Prema Pravilima o uravnoteženju elektroenergetskog sustava (HOPS, 11/2019), HROTE ima obvezu objave cijene odstupanja u drugom (godišnjem) obračunu odstupanja do 21. dana tekućeg mjeseca za prethodni mjesec. Gdje HROTE objavljuje te cijene?

Cijene odstupanja u drugom (godišnjem) obračunu odstupanja moguće je preuzeti na sljedećoj poveznici (Cijene odstupanja).
 
Objavljuje li HROTE izvještaj o tržištu električne energije i gdje ga se može pronaći?

HROTE izrađuje godišnji izvještaj o tržištu električne energije, ali samo za Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA) jer isti sadrži podatke koji se smatraju povjerljivim.
 
Za koga je namijenjen Alat za usporedbu cijena električne energije?

Alat za usporedbu cijena električne energije informativnog je karaktera. Svrha alata za usporedbu cijena električne energije je da informira i olakša donošenje odluke o izboru opskrbljivača električnom energijom kupcima iz kategorije kućanstvo, te kupcima iz kategorije poduzetništvo (s očekivanom godišnjom potrošnjom manjom od 100.000 kWh).
 
Kako se koristi Alat za usporedbu cijena električne energije?

Prvi korak je pomoću vodoravnog klizača odabirati vrstu kupca:
 • Kućanstvo  - korisnik alata pripada kupcu iz kategorije kućanstvo
 • Poduzetništvo – korisnik alata pripada kupcu iz kategorije poduzetništvo (s očekivanom godišnjom potrošnjom manjom od 100.000 kWh)
Drugi korak je pomoću vodoravnog klizača odabirati Tarifni model:
 • Plavi
 • Bijeli
 • Crveni
Više informacija o tarifnim modelima za kupce iz kategorije kućanstvo možete saznati na povezniciViše informacija o tarifnim modelima za kupce iz kategorije poduzetništvo (s očekivanom godišnjom potrošnjom manjom od 100.000 kWh) možete saznati na poveznici.
Treći korak je pomoću vodoravnog klizača odabrati želite li izvršiti informativnu kalkulaciju Vaših mjesečnih troškova ili prikazati trenutno važeće cjenike opskrbljivača električnom enegijom:
 • Kalkulator – Prikaz informativnih iznosa mjesečnih troškova za električnu energiju temeljenih na unesenoj potrošnji električne energije
 • Cjenici – Prikaz trenutno važećih cjenika opskrbljivača električne energije
Četvrti korak (Kalukulator) je pomoću vodoravnog klizača odabrati vrstu brojila (samo za prethodno odabrani tarifni model Plavi)
 • Jednotarifno
 • Dvotarifno
Peti korak (Kalukulator) u predviđena polja potrebno je upisati godišnju potrošnju električne energije za odabrani tarifni model. Alat za usporedbu cijena električne energije za svaki odabrani tarifni model automatski upisuje predefinirane prosječne godišnje potrošnje.

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pročitajte ovdje. Klikom za nastavak korištenja ove stranice ili klikom na gumb „Slažem se“ pristajete na naše korištenje kolačića.

Slažem se Ne slažem se
Vrh