Trigeneracija

Trigeneracija (Combined Heat, Cooling and Power production ili CHCP) je proces istodobne proizvodnje električne i toplinske energije i hlađenja u jedinstvenom procesu. Toplina CHP elektrane se u tom slučaju koristi za hlađenje preko apsorpcijskog ciklusa (dodaje se apsorpcijski hladnjak koji koristi "odbačenu" toplinu). U usporedbi s kogeneracijom učinkovitost se povećava za čak 50 posto.
 


Potreba za korištenjem trigeneracije u razdoblju ljetnih mjeseci uvjetovala je razvijanje nove CHP tehnologije (osobito u južnim državama SAD). Trigeneracija nudi značajno smanjenje opterećenja elektroenergetskog sustava u vrućim ljetnim mjesecima. Prednosti trigeneracije u odnosu na klasične rashladne strojeve su neemitiranje štetnih freona u atmosferu i korištenje otpadne topline iz kogeneracijskih postrojenja. Međutim, trigeneracija se ne koristi samo za procese grijanja i hlađenja objekata, nego i za proizvodne industrijske procese koji zahtijevaju niske temperature.

Trigeneracijsko postrojenje je izvrstan način rješavanja opskrbe električnom energijom bolnica, domova za umirovljenike, rekreacijskih centara s bazenima, hotela, trgovačkih centara i sličnih objekata te industrijskih postrojenja u kojima se uz električnu energiju troši i znatna količina toplinske i rashladne energije.

Vrh