Preskočite na glavni sadržaj

Naknada za poticanje

Vlada Republike Hrvatske donijela je 14.svibnja 2020. godine  Odluku o izmjeni  odluke  o naknadi za obnovljive izvore energije i visokoučinkovite  kogeneracije  („Narodne novine“, broj57/2020; dalje: Odluka).
Odlukom se mijenja visina naknade za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju za određene kategorije kupaca električne energije u Republici Hrvatskoj.

Visina naknade za OIEK iznosi 0,105 kn/kWh za kupce električne energije.
Iznimno od navedenog, visina naknade OIEK za kupce električne energije koji su sukladno zakonu kojim se uređuje zaštita zraka obveznici ishođenja dozvole za emisije stakleničkih plinova, iznosi 0,021kn/kWh.
Visina naknade za OIEK za poduzetnike koji imaju pravo na umanjenu naknadu sukladno Uredbi o kriterijima za plaćanje umanjene naknade za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju (“Narodne novine “ broj 57/2020) kojom se uređuju kriteriji za plaćanje umanjene naknade za OIEK iznosi:
 
Razred električnog intenziteta Raspon električnog intenziteta Iznos visine naknade
R1 od 5% do uključivo 10 % 0,063 kn/kWh
R2 veći od 10% do uključivo 20% 0,042 kn /kWh
R3 veći od 20% 0,021 kn/ kWh

Prikupljanje naknade za poticanje provodi se kroz uobičajeni sustav plaćanja električne energije prema opskrbljivačima.

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pročitajte ovdje. Klikom za nastavak korištenja ove stranice ili klikom na gumb „Slažem se“ pristajete na naše korištenje kolačića.

Slažem se Ne slažem se
Vrh