Preskočite na glavni sadržaj

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću

Poziv za sudjelovanje u javnoj raspravi

Dana 3. lipnja 2019. - HRVATSKI OPERATOR TRŽIŠTA ENERGIJE d.o.o. obavještava zainteresiranu javnost o početku javne rasprave vezano uz Prijedlog Pravila o korištenju registra jamstva podrijetla električne energije (dalje: Pravila).

Sukladno članku 54. stavku 6. točki 6. Zakona o tržištu električne energije („Narodne novine“, broj 22/13, 95/15, 102/15, 68/18; dalje: ZOTEE) i članka 4. stavka 2. Uredbe o uspostavi sustava jamstva podrijetla električne energije („Narodne novine“, broj 84/13, 20/14, 108/15 i 55/19;  dalje: Uredba), HROTE uz prethodnu suglasnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (dalje: Agencija), donosi Pravila. Uredbom je uspostavljen sustav jamstva podrijetla električne energije u Republici Hrvatskoj, sa svrhom dokazivanja udjela ili količine električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije u ukupnoj isporučenoj količini električne energije od strane opskrbljivača krajnjim kupcima. Dana 31. svibnja 2019., u „Narodnim novinama“ broj 55/19 objavljena je Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe, koja stupa snagu osmog dana od dana objave. Navedene izmjene i dopune Uredbe predviđaju  uspostavu dražbi jamstava podrijetla električne energije proizvedene u sustavu poticanja odnosno korištenje novčanog prihoda od prodaje jamstava podrijetla na dražbama u korist i svrhu sustava poticanja.

Naime, temeljem Uredbe o udjelu u neto isporučenoj električnoj energiji povlaštenih proizvođača kojeg su opskrbljivači električne energije dužni preuzeti od operatora tržišta („Narodne novine“, broj 116/18), opskrbljivači električne energije u RH dužni su preuzeti od HROTE-a 70 % neto isporučene električne energije povlaštenih proizvođača, dok HROTE (kao voditelj EKO bilančne skupine) preostalih 30 % neto isporučene električne energije povlaštenih proizvođača prodaje na tržištu putem Hrvatske  burze električne energije d.o.o. (dalje: CROPEX).  Ukidanjem obveze opskrbljivača za preuzimanje ukupne količine električne energije od povlaštenih proizvođača iz sustava poticanja, predviđena je mogućnost da se jamstva podrijetla za proizvodnju električne energije u sustavu poticanja, u dijelu koji HROTE prodaje slobodno na tržištu, mogu ponuditi zainteresiranim sudionicima na tržištu električne energije po tržišnim načelima, tj. putem dražbe jamstva podrijetla.

Na taj se način planira da se jamstva podrijetla električne energije proizvedene u sustavu poticanja, mogu kupovati na dobrovoljnim i tržišnim osnovama od strane tržišnih sudionika, dok bi se ostvareni prihodi isključivo proslijedili u sustav poticanja proizvodnju električne energije iz OIE. U tehničkom smislu, predmetna jamstva podrijetla električne energije prodavat će se na tržištu putem dražbi koje će se održavati najmanje četiri puta godišnje putem IT trgovačke platforme koju organizira CROPEX.

Konačno, predmetne Izmjene i dopune Uredbe donesena su i radi omogućavanja povećanja aktivnosti u Registru jamstva podrijetla električne energije (dalje: Registar) bez istodobnog povećanja troškova registracije novih korisnika odnosno radi korištenja jedinstvenog korisničkog računa za sve radnje. Na taj način, postojeći korisnici Registra (uglavnom opskrbljivački električne energije) bit će u mogućnosti zastupati male proizvođače električne energije iz OIE i snositi njihove troškove sudjelovanja u Registru, što do sada nije bio slučaj.

Slijedom naprijed navedenog, potrebno je s Uredbom uskladiti i važeća Pravila o korištenju registra jamstva podrijetla električne  energije iz 2014. i 2016. godine, na način kao što je to niže predloženo u prijedlogu Pravila.

Stoga, ovim putem pozivamo energetske subjekte te zainteresiranu i stručnu javnost da dostave svoje primjedbe, mišljenja ili očitovanja.

Javna rasprava će se održati od 3. do 18. lipnja 2018.

Postupak savjetovanja

Svoje prijedloge i primjedbe iznesite tako da ispunite Obrazac za primjedbe.
Ispunjeni obrazac primjedbi pošaljite na elektroničku adresu: go@hrote.hr najkasnije do 18. lipnja 2019.
Pri tome molimo da u naslovu elektroničke poruke navedite "Pravila o korištenju Registra 2019"

Datoteke
  - Prijedlog Pravila o korištenju registra jamstva podrijetla električne energije
  - Obrazac za primjedbe

Ova internetska stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima pročitajte ovdje. Klikom za nastavak korištenja ove stranice ili klikom na gumb „Slažem se“ pristajete na naše korištenje kolačića.

Slažem se Ne slažem se
Vrh